Sekrety kuchni koreańskiej. Jak przygotować domowe kimchi?

25 marca 2025, dodał: ola.zawilska1

Kimchi jest to koreańska potrawa, która jest uważana za danie narodowe Korei. A do tego jest bardzo prosta w prosta w przygotowaniu. Sprawdź przepis niżej i spróbuj swoich sił w przygotowaniu własnego kimchi.

Kimchi jest jednym z tradycyjnych dań koreańskich. Jego główną bazą jest kapusta oraz inne warzywa. Jako dodatkowe warzywa dodaje się do niego – ogórki, rzodkiewki, cebule, pikantne przyprawy i czosnek. Ta potrawa jest fermentowanym produktem w Korei i bardzo często jest używana jako dodatek do dań głównych. Tradycyjna wersja tego dania dodatkowo zawiera pastę z ryb fermentowanych, np. krewetek. Ponadto jest ono bogate w liczne minerały, błonnik oraz zawiera w sobie probiotyki. Dlatego musicie sprawdzić jak zrobić kimchi w swoim domu i spróbować jego ciekawego smaku!

kimchi

 

Składniki do zrobienia tradycyjnego kimchi 

  • 1 główka kapusty pekińskiej (najlepiej duża);
  • 4 szklanki wody;
  • 1 łyżka imbiru (startego na tarce);
  • 1/4 szklanki soli;
  • 4 ząbki czosnku (posiekanego drobno);
  • 1 łyżka pasty rybnej;
  • 1 łyżka startego korzenia chrzanu;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • 4 cebule dymki (pokrojone na kawałki o długości 5 centymetrów);
  • 2 łyżki przyprawy ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

Na sam początek zaczynamy od przygotowania naszej bazy, czyli kapusty pekińskiej. Usuwamy z niej zewnętrzne liście, a całą główkę musimy przekroić na pół. Następnie usuwamy z naszej kapusty twardą część, która znajduje się przy samej nasadzie. Po przygotowaniu kapusty, kroimy ją na małe kawałki (najlepiej na takie mniej więcej na 5 centymetrów). Po zakończeniu wrzucamy kawałki do dużej miski.

Kolejnym etapem jest posolenie kapusty. W osobnej misce rozpuszczamy sól (1/4 szklanki) w wodzie (4 szklanki) i taką mieszanką zalewamy wcześniej pokrojoną kapustę. Całość musimy zostawić na 2 godziny, tak aby kapusta zrobiła się miękka. Najlepiej co jakiś czas obracać kapustę w misce, aby się równomiernie osoliła.

W międzyczasie możemy przygotować w osobnej miseczce mieszankę przypraw. Mieszamy ze sobą po jednej łyżce każdej przyprawy* – imbir, korzeń chrzanu, czosnek (4 ząbki*), pastę rybną, cukier, sos sojowy oraz ostrą paprykę (2 łyżki*). Możemy też od razu pokroić sobie cebulę dymkę (4 cebule), które będą nam potrzebne w następnym etapie.

Ile godzin trzeba czekać aby przygotować kimchi

Po odczekaniu 2 godzin, odsączamy naszą kapustę pekińską z wody i ponownie umieszczamy ją w misce. Teraz do kapusty możemy dodać mieszankę przypraw i dokładnie mieszamy całość, tak aby przyprawy pokryły naszą kapustę. Następnie dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę i ponownie mieszamy wszystkie składniki.

Po wymieszaniu składników, przygotowujemy sobie duży słój, do którego będziemy wkładać kapustę. Umieszczamy całość w słoju i dociskamy naszą kapustę, aby pozbyć się zbędnego powietrza oraz w celu zakręcenia słoika. Gotowe naczynie odkładamy na 2 dni w temperaturze pokojowej, aby nasze kimchi się zakisiło. Po dwóch dniach wkładamy nasze danie do lodówki, aby spowolnić proces fermentacji – robimy to w celu uzyskania jeszcze bardziej wyrazistego smaku potrawy.

Takie danie będzie po kilku dniach (najlepiej po około tygodniu) gotowe do spożycia. Będzie może je jeść samo albo podawać jako dodatek do dań głównych. Mam nadzieje, że i twoje kimchi zrobi furorę na stole w twoim domu i stanie się często robionym daniem. Smacznego!