Sekretne właściwości miodu – wywiad z Piotrem Blajerem!

17 sierpnia 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W ramach akcji Człowiek z Pasją rozmawiamy z Piotrem Blajerem Pszczelarzem Roku 2021 z Gospodarstwa Pasiecznego Królewskie Miody, który zdradza tajniki pozyskiwania miodu i pochodnych produktów.

Gdzie znajduje się Pasieka Królewskich miodów?

Pasieka Królewskie Miody znajduje się w południowo-wschodniej Polsce na pogórzu Przemysko-Dynowskim. Malutka miejscowość Chorzów gdzie jest nasza firma jest oddalona 26 km od Przemyśla. Piękny dziewiczy teren rolniczy poprzeplatany licznymi pasmami leśnymi na obrzeżach których są zlokalizowane nasze pasieki.

Jak wygląda codzienne życie w takim miejscu pełnym pszczół?

Pszczoły to nasza pasja więc codzienne życie z pszczołami jest czymś naturalnym. Już od samego rana słychać ciężą pracę naszych pszczółek, które skrzętnie znoszą miód i inne produkty do ula. Dzięki dobrze dobranej rasie pszczół nasze podopieczne są pracowite i nie uciążliwe dla osób postronnych tj. sąsiadów i klientów robiących zakupy w naszym sklepie przydomowym. Zajmuję się obsługą codzienną rodzin pszczelich rozwiezionych na różne pożytki w zależności od pory roku, natomiast moja żona Marta obsługuje klientów indywidualnych, kompletuje i wysyła paczki z naszego sklepu internetowego, udziela porad telefonicznych jak również prowadzi i nadzoruje proces wirowania i rozlewu miodu. Nasza praca w sezonie nie ma limitu godzinowego, wszystkie prace muszą być wykonane terminowo i nie możemy ściśle określnych zabiegów odłożyć w czasie gdyż nasze pszczoły nie znają pojęcia „poczekaj” 😊 to one wyznaczają nam rytm pracy i jego stopień trudności. Jednak takie relacje pszczelarz/pszczoła tworzą korzyści obopólne, my mamy pszczele produkty a nasze pszczółki całoroczną opiekę i doskonałe warunki do rozwoju.

Ile posiadają Państwo uli? Jaka szacunkowa ilość pszczół żyje w jednym ulu?

Na chwilę obecną nasza Pasieka liczy 1100 rodzin pszczelich. Pszczoły są rozwożone na różne pożytki w zależności od kwitnienia roślin czy pojawienia się spadzi. W jednym miejscu przebywa od 50 – 100 rodzin pszczelich co jest uzależnione od wielkości bazy pożytkowej. W roku 2021 zdobyłem tytuł Pszczelarza Roku co mnie jeszcze bardziej zmotywowało do cięższej pracy. Ilość pszczół w ulu jest uzależniona od pory roku. W okresie czerwiec-sierpień w jednym ulu przebywa max 60 tyś pszczół, które mają ściśle określone zajęcia: sprzątanie, karmienie młodych larw, magazynowanie miodu, zbieranie nektaru i pyłku oraz straż przed naturalnymi wrogami.

Jakie dary otrzymujemy od pszczół, czy jest to tylko miód?

Na początku naszej przygody z pszczołami jedynym produktem był miód. Jednak wraz z rozwojem pasieki i założeniem sklepu internetowego poszerzył się nasz asortyment z produktami pszczelimi. Stopniowo pojawiał się pyłek, propolis, później pierzga pszczela. W śród miodów zwiększyliśmy wędrówki naszych pszczół do 100 km od miejsca zamieszkania przez co zaczęliśmy pozyskiwać miody odmianowe tj. wrzosowe czy nawłociowe a także gryczane i lipowe. Od ponad dwóch lat produkujemy „naturalne plastry miodowe” a od tego roku rozpoczęliśmy produkcję mleczka pszczelego trutowego.

Jakie są właściwości takiego mleczka dla zdrowia?

Naukowe badania potwierdzają bezsprzecznie, że mleczko pszczele jest bogatym w wartości produktem pochodzącym od pszczół. Mleczko pszczele zawiera od 30 do 43% suchej masy, w której skład wchodzą białka, węglowodany, tłuszcze oraz popiół i związki organiczne. Białko mleczka pszczelego jest bardzo odżywcze i zawiera do 29 aminokwasów, w tym wszystkie egzogenne dla człowieka. Stwierdzono również obecność białkowych substancji aktywnych biologicznie, jak enzymy i hormony. Najliczniej występujące enzymy to proteinazy, fosfataza kwaśna, oksydaza glukozowa, amylaza, katalaza, cholinesteraza i inwertaza. W mleczku stwierdzono obecność stosunkowo dużej ilości neurochormonu acetylocholiny. Jest rekomendowane min. przez:

 Prof. dr hab. inż. Małgorzata Dżugan

Kierownik Zakładu Chemii i Toksykologii Żywności

Instytut Technologii Żywności i Żywienia

Kolegium Nauk Przyrodniczych

Uniwersytet Rzeszowski

Apiterapia to leczenie miodem – czy faktycznie miód potrafi zwalczyć niektóre dolegliwości? Dla jakiej grupy osób jest szczególnie wskazany?

Apiterapia to złożony proces i bardzo długotrwały. Miodu nie można wyłącznie traktować jako leku gdyż tylko długofalowe i regularne spożywanie przynosi pożądane efekty lecznicze. Osobiście w naszym domu stosujemy codzienne picie wody z miodem i cytryną. Taka dawka natury daje nam wigor do pracy na cały dzień a jednocześnie oczyszcza organizm i reguluje pracę jelit i żołądka. Miód w naszym domu wyeliminował cukier. Miód jest używany do słodzenia soków, w potrawach mięsnych czy dipach i sosach – to jest specjalność mojej żony 😉

Jak długo i w jakich warunkach powinniśmy przechowywać miód aby zachował swoje wartości odżywcze?

Nasze miody są dojrzałe przez co cechują się niską zawartością wody. W związku z tym ich okres przechowywania może być długi.  Miód  aby zachował swoje wartości odżywcze powinien być przechowywany w temperaturze do 18 stopni i nie powinien być dodawany do gorącej wody (temperatura wody nie powinna przekraczać 40 stopni)

Istnieją przeróżne rodzaje miodów i każdy z nich posiada inne właściwości, ile rodzajów miodów znajdziemy w Państwa gospodarstwie, i jakie miody są wskazane np, na odporność i przeziębienie?

Pozyskujemy różne  miody w zależności od pory roku wczesne miody :  rzepakowy (serce, sprawy miażdżycowe) i mniszkowy (przeziębienia)

Letnie miody : wielokwiatowy leśny (odporność), akacjowy (na trawienie, jelita), lipowy (odporność, przeziębienia, duszności itp.), gryczany ( choroby sercowe)

Jesienne miody spadziowy (odporność, wzmocnienie), nawłociowy (drogi moczowe, nerki), wrzosowy (przy chorobach prostaty i nerek)

Jak zrobić pyszną nalewkę na miodzie?

Nalewki robimy z owoców i dosładzamy miodem. Najczęściej miodem wielokwiatowym lub akacjowym, gdyż one nie zmieniają bukietu smakowego nalewki. Do krupników i nalewek korzennych polecamy miody o wyrazistych smakach lipowy i gryczany. Polecam na lato też w kwestii deserowego zastosowania miodu lekki orzeźwiający deser na bazie jogurtu greckiego, miodu i orzechów lub owoców sezonowych.

Pana ulubiony miód…

Moim ulubionym miodem jest miód wielokwiatowy leśny z maliną i kruszyną leśną o ciekawym i niepowtarzalnym smaku i aromacie.

serdecznie dziękuję za rozmowę!

rozmawiała: Małgorzata Kopeć

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Sekretne właściwości miodu – wywiad z Piotrem Blajerem!

  1. avatar Iwona Maziarz pisze:

    W końcu odwiedziłam ,,Krolewskie miody ” byłam wraz z Mamą. Szeroki wybór przepysznych miodów w wielu smakach do wyboru, w tym też owocowych są również nalewki i miody pitne. Jestem pod wrażeniem! Ceny rewelacja! Bardzo przystępne. Szczerze polecam!!! Mama i ja jesteśmy bardzo zadowoleni. Polecamy -„Królewskie miody”.

  2. avatar Iwona Maziarz pisze:

    Uwielbiam wywiady Pani Małgorzaty z ludźmi,zwłaszcza z ludźmi z moich okolic rodzinnego domu,bo ja również pochodzę z ziemi pogórza Przemysko-Dynowskiego. Do Królewskich Miodów mam w sumie niedaleko będąc u mojej Mamusi. Musimy się wybrać do ich Pasieki koniecznie. Miód to prawdziwy dar natury.Miód wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia, przyspiesza gojenie ran, może obniżać ciśnienie, wpływa na metabolizm komórkowy i układowy.Miód wspomaga również nasz układ odpornościowy. W sezonie jesienno-zimowym, warto profilaktycznie jeść codziennie łyżeczkę miodu, aby zabezpieczyć się przed wirusami. Miód jest też naturalnym antybiotykiem, wykazuje działanie przeciwzapalne i wykrztuśne.
    Wspaniała, przyjemna rozmowa i w szczególności pouczająca o właściwościach miodu.
    Dziękuję Pani Małgorzato za cudowną rozmowę z Panem Piotrem.

Dodaj komentarz