Schabowy z serem żółtym z pieczarkami
- składniki na 4 porcje
4 kotlety schabowe
20 dag pieczarek
1 duża cebula
4 grube plastry sera żółtego
3 łyżki oleju do smażenia
4 łyżki masła
2 jajka
łyżka mąki
bułka tarta do panierowania
sól i pieprz
- przepis
Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy delikatnie. Brzegów kotleta nie rozbijamy zbyt mocno, wówczas podczas smażenia utworzą się tzw. kołyski. Mięso oprószamy solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w niezbyt cienkie plasterki, wrzucamy na patelnie i dusimy na maśle, doprawiamy.
Sznycelki oprószamy mąką, panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej . Smażymy na oleju na małym ogniu na złocisty kolor.
W zagłębienia usmażonych kotletów, nakładamy farsz z pieczarek i cebuli, formując niewielkie kopczyki. Następnie każdą porcję nakrywamy plastrem żółtego sera. Układamy sznycle na brytfance wysmarowanej tłuszczem i zapiekamy do chwili, aż ser się rozpuści.