Schabowe tradycyjne
Artykuł zewnętrzny
Któż z nas nie lubi schaboszczaków? Robi się je szybko i są bardzo smaczne
SKŁADNIKI:
- 6 plastrów schabu wieprzowego b/k
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki mąki
- 1 szkl. bułki tartej
- do smaku: sól, pieprz mielony
- do smażenia: olej
OPIS PRZYGOTOWANIA:
Mięso rozbić delikatnie tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą aby go nie porozrywać (i nie będzie pryskać). Oprószyć z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jajka roztrzepać z mlekiem. Kotlety panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem, zrumienić z obu stron. Najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków, marchewki albo zasmażanej kapusty.