Schab ze śliwką z ryżem

29 czerwca 2011,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:


– 2 kotlety schabowe
– kilka śliwek węgierek
– sól i pieprz
– cukier
– marynata staropolska do mięs
– goździki
– cynamon
– kwasek cytrynowy
– zioła prowanalskie
– 2 łyżki powidła śliwkowego
– 2 torebki ryżu
– curry
– mała młoda marchewka
– olej do smażenia

Przygotowanie:


Kotlety rozbić tłuczkiem. Marynatę rozrobić w odrobinie oleju, natrzeć mocno mięso, pozostawić na 10 min. pod przykryciem. W tym czasie nastawić ryż, obrać i drobno zetrzeć marchewkę, w małym garnuszku zagotować odrobinę wody z cukrem, goździkami i cynamonem i wrzucić śliwki (gotować ok. 5 min.). Marchewkę wymieszać z odrobiną cukru i kwasku cytrynowego. Rozgrzać tłuszcz na patelni, obsmażyć mięso, posypać ziołami, zalać odrobiną wody i dusić. Ryż odsączyć, dodać odrobinę curry, wymieszać, włożyć do szklaneczki. Mięso przełożyć na talerz, ozdobić powidłem i śliwką po wyjęciu pestki.



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...