Schab z sosem Teriyaki

28 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Gotowe przyprawy lub marynaty doskonale sprawdzają się nie tylko w opcji podstawowej ale i jako element własnych wersji potrawy .

Czas : 1,5 godziny

file1285664471

Składniki :

1.5 kg schabu
3 łyżki oleju z pestek winogron
Przyprawa ,, Soczysty schab w sosie winnym ‘ Knorra
3 łyżki Sosu Teriyaki
1 łyżka masła
opcjonalnie 1/2 szklanki słodkiej śmietanki + 2 łyżeczki mąki

Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią schab ( ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz ) .Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny . Potem przełożyć do rękawa foliowego , wlać marynatę która zastała w pojemniku , dodać masło i zamknąć zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 *C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia .
Schab wystudzić .Kroić w plastry .Przed podaniem podgrzać ponownie w sosie ( po prostu zimny schab łatwiej i ładniej się kroi ).

Jeśli chcemy to możemy dolać w garnuszku do sosu z pieczenia słodkiej śmietanki i zmieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody mąką .Zagęścić mieszając . Zagotować .

Piekę zawsze większy kawałek schabu niż potrzebuję bo potem dzielę na porcje obiadowe, lub do chleba i zamrażam tak podzielony. Potem już tylko wyjmuję i podaję. Połowa roboty i duża oszczędność czasu .