Schab z papryką z Garnka Rzymskiego
Składniki
600 gram schabu
po jednej papryce; czerwona, zielona, żółta
1 pomidor
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 szklanki czerwonego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczki cukru
Szczypta cynamonu
Świeżo zmielony pieprz
sól
Przygotowanie:
Umyć mięso, wytrzeć do sucha i oczyścić z błon, doprawić solą i pieprzem.
Papryki umyć, pociąć na duże kawałki, wewnątrz oczyścić, poukładać w rzymskim garnku uprzednio namoczonym w wodzie. Posolić, popieprzyć, dodać cukru i cynamonu, polać winem , 1 szklanką wody i 1 łyżka oleju.
Przykryć garnek i piec.
Sparzyć pomidora, obrać ze skórki i pokroić. podsmażyć pokrojony w kostkę czosnek i cebulę.
Mięso obsmażyć z każdej strony i po ok. 30 minutach duszenia papryki włożyć do garnka. Dodać kawałki pomidora.
Po upieczeniu doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ryżem.
Czas przygotowania 65 minut