Schab z  kurnej chaty

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów. Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami .

Czas : 2,5 godziny + 12 godzin macerowanie mięsa

Składniki :

  • 1.5 kg schabu bez kości
  • 1/2  szklanki  oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki octu winnego z jabłek
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 pełna łyżeczka miodu ( użyłam lawendowy  )
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soli lawendowej
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych
  • 4 suszone śliwki
  • 4 cebule
  • mielone liście lubczyku
  • file1287764039

Zrobić pastę przyprawową z oleju ,octu,  miodu ,soli lawendowej ,musztardy ,powideł  . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .

Rozgrzać w garnku o grubym dnie smalec i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojone cebule , śliwki i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek.

Doprawić do smaku zmielonym lubczykiem .



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...