Schab z  kurnej chaty

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów. Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami .

Czas : 2,5 godziny + 12 godzin macerowanie mięsa

Składniki :

  • 1.5 kg schabu bez kości
  • 1/2  szklanki  oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki octu winnego z jabłek
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 pełna łyżeczka miodu ( użyłam lawendowy  )
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soli lawendowej
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych
  • 4 suszone śliwki
  • 4 cebule
  • mielone liście lubczyku
  • file1287764039

Zrobić pastę przyprawową z oleju ,octu,  miodu ,soli lawendowej ,musztardy ,powideł  . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .

Rozgrzać w garnku o grubym dnie smalec i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojone cebule , śliwki i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek.

Doprawić do smaku zmielonym lubczykiem .



FORUM - bieżące dyskusje

Straciłam dwa zęby. Gdzie wstawiać …
Implanty też mają skutki uboczne, bo to metal, obce ciało w dziąśle...
Przyda się dziecku tablet?
Laptop jest najbardziej uniwersalny...
Problemy z PPK
Ja tam liczę na siebie, a nie na narzucone przez państwo opcje, które...
Cała prawda o mężczyznach
Faceci działają tylko w swoim interesie, zauważyłam już dawno, że nie kierują się uczuciami...