Schab z grzybami leśnymi
dość szybkie do przygotowania i bardzo smaczne danie
składniki:
- 4 grube plastry schabu środkowego b/k (po 10-15 dkg)
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka suszonej macierzanki (albo tymianku)
- 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 mała łyżeczka soli
- 0,5 kg świeżych grzybów leśnych – najlepiej borowiki albo mieszanka
- 2 nieduże cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 szkl. śmietanki 30%
- 5 łyżek brandy
sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć. Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem przez folię do żywności. Mąkę wymieszać z przyprawami, w powstałej mieszance obtoczyć mięso, otrzepać nadmiar i smażyć je do zrumienienia na rozgrzanym oleju, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim pokrojoną w półplasterki cebulę, dodać pokrojone w plasterki grzyby. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu ok. 10min.. Gdy grzyby się podduszą wlać na patelnię brandy i – bardzo ostrożnie! – podpalić. Gdy płomień zgaśnie wsypać pozostałą z panierowania mięsa mąkę z przyprawami, dokładnie rozmieszać i wlać śmietankę. Mieszając zagotować i trzymać na małym ogniu kilka chwil aż sos zgęstnieje. Włożyć usmażone mięso do sosu, zagrzać. Podawać z kaszą, ziemniakami albo pieczywem, z dodatkiem ulubionej surówki.