Schab z galarecie, faszerowany sałatką z ćwikłą
Pyszna przekąska efektownie wyglądająca na stole
składniki:
- 10 plastrów schabu pieczonego
- 2 łyżki ćwikły z chrzanem
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1-2 ogórki kiszone sztuki
- 5 łyżek groszku konserwowego
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej
- kilka listków sałaty
- 1/2 litra wywaru jarzynowego
- 20 gram żelatyny
- 1-2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka majonezu
- do smaku: sól i pieprz mielony
- kilka gałązek świeżego koperku
sposób przygotowania: W gorącym wywarze jarzynowym rozpuściłam żelatynę (użyłam wieprzowej z przyprawami), doprawiłam płyn octem do smaku i odstawiłam do wystudzenia. Plastry schabu, takiego pieczonego w domu, były dość duże i niezbyt grube.
Ćwikłę z chrzanem robię sama – buraki ścieram na dużych oczkach tarki i tutaj właśnie taka grubo tarta będzie potrzebna. Ogórki kiszone i 2 jajka także starłam na dużych oczkach tarki, ogórki odcisnęłam z nadmiaru wody. Dodałam do ćwikły, doprawiłam solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i majonezem, wymieszałam.
Na każdy plaster schabu nałożyłam czubatą łyżeczkę sałatki i zwinęłam w rożek. Ułożyłam je koliście na półmisku wyłożonym sałatą. Żeby plastry się nie rozwijały wbiłam w każdy pionowo wykałaczkę tak żeby przytrzymywała brzegi. Półmisek przybrałam pozostałymi jajkami pokrojonymi na plasterki i osączoną kukurydzą z groszkiem oraz koperkiem. Kiedy wywar z żelatyną zaczął tężeć polewałam ruloniki niewielką ilością galaretki i wstawiałam na kilka minut do lodówki po czym powtarzałam cały proces polewania i schładzania kilka razy. Całość odstawiłam na 3-4 godziny do całkowitego stężenia. Kiedy pierwsza warstwa galarety zastygnie można usunąć wykałaczki!