Schab z galarecie, faszerowany sałatką z ćwikłą

30 stycznia 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Pyszna przekąska efektownie wyglądająca na stole

składniki:

  • 10 plastrów schabu pieczonego
  • 2 łyżki ćwikły z chrzanem
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1-2  ogórki kiszone sztuki
  • 5 łyżek groszku konserwowego
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • kilka listków sałaty
  • 1/2 litra wywaru jarzynowego
  • 20 gram żelatyny
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka majonezu
  • do smaku: sól i pieprz mielony
  • kilka gałązek świeżego koperku

sposób przygotowania: W gorącym wywarze jarzynowym rozpuściłam żelatynę (użyłam wieprzowej z  przyprawami), doprawiłam płyn octem do smaku i odstawiłam do wystudzenia. Plastry schabu, takiego pieczonego w domu, były dość duże i  niezbyt grube.
Ćwikłę z chrzanem robię sama – buraki ścieram na dużych oczkach tarki i tutaj właśnie taka grubo tarta będzie potrzebna. Ogórki kiszone i 2 jajka także starłam na dużych oczkach tarki, ogórki odcisnęłam z nadmiaru wody. Dodałam do ćwikły, doprawiłam solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i majonezem, wymieszałam.
Na każdy plaster schabu nałożyłam czubatą łyżeczkę sałatki i zwinęłam w rożek. Ułożyłam je koliście na półmisku wyłożonym sałatą. Żeby plastry się nie rozwijały wbiłam w każdy pionowo wykałaczkę tak żeby przytrzymywała brzegi. Półmisek przybrałam pozostałymi jajkami pokrojonymi na plasterki i osączoną kukurydzą z groszkiem oraz koperkiem. Kiedy wywar z żelatyną zaczął tężeć polewałam ruloniki niewielką ilością galaretki i  wstawiałam na kilka minut do lodówki po czym powtarzałam cały proces polewania i schładzania kilka razy. Całość odstawiłam na 3-4 godziny do całkowitego stężenia. Kiedy pierwsza warstwa galarety zastygnie można usunąć wykałaczki!

file1296240478