Schab z borowikami i miodem pitnym

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pojawiły się grzybki. Ponieważ nie ma w rodzinie grzybiarza skazana jestem na kupowanie. Niestety ceny są niebotyczne .No to zamiast borowików na masełku są tylko jako dodatek do schabu .

Czas : 1 , 5  godziny

Składniki :

2 kotlety schabowe ( z kością lub bez , a wielkość zależna od apetytu jedzącego )
¼ szklanki miody pitnego
½ szklanki słodkiej śmietanki
10 dag borowików
1 ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
4 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 szklanka wody
sól

Kotlety lekko rozklepać. Zalać mieszaniną miodu, sosu sojowego , pieprzu i roztartego czosnku. Zostawić na 30 minut. Odsączyć . Usmażyć na 2 łyżkach masła z 1 łyżką oleju. Podlać marynatą i woda i dusić pod przykryciem aż schab zmięknie. W tym czasie pokroić oczyszczone borowiki ( małe kapelusze zostawić w całości ) i usmażyć na 2 łyżkach masła ( na koniec smażenia lekko posolić ) .Schab odkryć , dolać śmietankę i dusić odkryty aż sos odparuje do objętości ½ szklanki. Podawać obłożone smażonymi borowikami z sosem .

nadesłane: Babciagramolka