Schab z borowikami i miodem pitnym

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pojawiły się grzybki. Ponieważ nie ma w rodzinie grzybiarza skazana jestem na kupowanie. Niestety ceny są niebotyczne .No to zamiast borowików na masełku są tylko jako dodatek do schabu .

Czas : 1 , 5  godziny

Składniki :

2 kotlety schabowe ( z kością lub bez , a wielkość zależna od apetytu jedzącego )
¼ szklanki miody pitnego
½ szklanki słodkiej śmietanki
10 dag borowików
1 ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
4 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 szklanka wody
sól

Kotlety lekko rozklepać. Zalać mieszaniną miodu, sosu sojowego , pieprzu i roztartego czosnku. Zostawić na 30 minut. Odsączyć . Usmażyć na 2 łyżkach masła z 1 łyżką oleju. Podlać marynatą i woda i dusić pod przykryciem aż schab zmięknie. W tym czasie pokroić oczyszczone borowiki ( małe kapelusze zostawić w całości ) i usmażyć na 2 łyżkach masła ( na koniec smażenia lekko posolić ) .Schab odkryć , dolać śmietankę i dusić odkryty aż sos odparuje do objętości ½ szklanki. Podawać obłożone smażonymi borowikami z sosem .

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...