Schab w sosie żurawinowo-porzeczkowym

23 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Pyszny schabik w sosie żurawinowym.

Składniki
1 kg schabu wieprzowego środkowego
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
1 łyżeczka czosnku mielonego
sól, pieprz

Sos:
3 łyżki sosu z pieczenia schabu
1 szkl konfitury z żurawiny
1/2 szkl galaretki z czerwonej porzeczki
ew. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Schab natrzeć przyprawami, odstawić na 30 min w chłodne miejsce. Piec w rękawie do pieczenia w 180 st C przez ok. 50 min. Sprawdzić długą wykałaczką, czy mięso jest dopieczone. Ciepły upieczony schab pokroić w plastry i polać sosem (resztę sosu przelać do sosjerki).

Wykonanie sosu:
Do rondelka wlać 2 łyżki sosu z pieczenia schabu, dodać konfiturę żurawinową i galaretkę z czerwonej porzeczki, lekko podgrzać (jeżeli sos zrobi się rzadki, zaprawić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w 2 łyżkach zimnej wody), można dosolić i przyprawić pieprzem.

Smacznego.

file1266948403



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.