Schab pieczony zapiekany pod puree ziemniaczanym

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Pomysł na zrobienie szybkiego obiadu z tego co zostaje po Świętach , imprezach .
Często pieczemy schab do podania na zimno .Warto wtedy zadbać o to by sos od pieczenia schować do lodówki lub nawet zamrozić. Z reguły zostaje nam po świętowaniu kilka plasterków pieczonego mięsa i ziemniaki .To jest pomysł na zużycie ich trochę inaczej .

Czas : 30 minut

składniki:

4 plasterki schabu pieczonego
4 łyżki sosu od pieczenia schabu
8 łyżek utłuczonych ziemniaków
1 żółtko
szczypta utartej gałki muszkatołowej
2 łyżki słodkiej śmietanki
szczypta mielonego pieprzu
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Ziemniaki utłuczone na puree zmieszać ze śmietanką , żółtkiem , mielonym pieprzem , gałką muszkatołową , natką pietruszki .W naczyniu do zapiekania położyć plastry schabu. Na każdy nałożyć po 2 łyżki puree ziemniaczanego. W ziemniakach zrobić dołki i w każdy wlać łyżkę sosu . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać schab przez 15 minut .Podawać z surówką .

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Wydarzenia kulturalne
W ciepłe dni mieszkańców i turystów przyciąga Rzeszowska Fontanna Multimedialna, która znajduje się...
paznokcie...u nóg
Ja mam krótkie paznokcie u nóg ale zawsze pomalowane, nawet zimą!
Co zabrać do szpitala podczas porod…
Podczas pobytu w szpitalu przydadzą się wygodne ubrania – szlafrok, skarpetki, a także...
Fryzury noszone na co dzień
Ja na co dzień mam włosy ze względu na długość związane w kucyk....