Schab pieczony zapiekany pod puree ziemniaczanym
Pomysł na zrobienie szybkiego obiadu z tego co zostaje po Świętach , imprezach .
Często pieczemy schab do podania na zimno .Warto wtedy zadbać o to by sos od pieczenia schować do lodówki lub nawet zamrozić. Z reguły zostaje nam po świętowaniu kilka plasterków pieczonego mięsa i ziemniaki .To jest pomysł na zużycie ich trochę inaczej .
Czas : 30 minut
składniki:
4 plasterki schabu pieczonego
4 łyżki sosu od pieczenia schabu
8 łyżek utłuczonych ziemniaków
1 żółtko
szczypta utartej gałki muszkatołowej
2 łyżki słodkiej śmietanki
szczypta mielonego pieprzu
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Ziemniaki utłuczone na puree zmieszać ze śmietanką , żółtkiem , mielonym pieprzem , gałką muszkatołową , natką pietruszki .W naczyniu do zapiekania położyć plastry schabu. Na każdy nałożyć po 2 łyżki puree ziemniaczanego. W ziemniakach zrobić dołki i w każdy wlać łyżkę sosu . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać schab przez 15 minut .Podawać z surówką .
nadesłane: Babciagramolka