Schab duszony w mleku
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 2,25 kg schabu z kością
- 60 ml oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 15 g liści rozmarynu
- 1l mleka
- skórka starta z 2 cytryn
- sok z 1 cytryny
Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Obsmażyć mięso. Wyjąć mięso oraz tłuszcz z patelni, wlać do brytfanki, wraz z czosnkiem i rozmarynem. Umieścić na tym schab, dodać skórkę z cytryn oraz sok z cytryny. Włożyć do piekarnika i piec ok 20 min w temp. 150C. Po tym czasie systematycznie co 20 min podlewać mlekiem schab, nie przykrywać, aby sos nie parował, a tłuszczyk stał się chrupki. Piec jeszcze 1,25 h . Odstawić po czasie pieczenia na 10 min podawać z duszonymi warzywami.