Schab duszony w czubricy

1 listopada 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów. Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami.

Czas: 2,5 godziny + 12 godzin macerowanie mięsa

Składniki:

1.5 kg schabu bez kości

1/2  szklanki  oleju

2 łyżki smalcu

1 pełna łyżeczka miodu

2 łyżki przyprawy , „Czerwona czubrica” (suszona czubrica, sól, papryka słodka, suszony czosnek)

4 cebule

Zrobić pastę przyprawową z oleju,  miodu  przyprawy z czubricą. Natrzeć dobrze mięso. Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 12 godzin. Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso.

Rozgrzać w garnku o grubym dnie smalec i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojone cebule  i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki, a sos odparuje do objętości 2 szklanek.

Doprawić do smaku czubricą.

Podałam z Puddingiem ziołowym (owsianym inspirowanym kuchnią staroangielską wg Jane Austen)

file1288602444