Schab duszony w czubricy

1 listopada 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów. Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami.

Czas: 2,5 godziny + 12 godzin macerowanie mięsa

Składniki:

1.5 kg schabu bez kości

1/2  szklanki  oleju

2 łyżki smalcu

1 pełna łyżeczka miodu

2 łyżki przyprawy , „Czerwona czubrica” (suszona czubrica, sól, papryka słodka, suszony czosnek)

4 cebule

Zrobić pastę przyprawową z oleju,  miodu  przyprawy z czubricą. Natrzeć dobrze mięso. Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 12 godzin. Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso.

Rozgrzać w garnku o grubym dnie smalec i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojone cebule  i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki, a sos odparuje do objętości 2 szklanek.

Doprawić do smaku czubricą.

Podałam z Puddingiem ziołowym (owsianym inspirowanym kuchnią staroangielską wg Jane Austen)

file1288602444



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...