Schab duszony w czubricy
Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów. Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami.
Czas: 2,5 godziny + 12 godzin macerowanie mięsa
Składniki:
1.5 kg schabu bez kości
1/2 szklanki oleju
2 łyżki smalcu
1 pełna łyżeczka miodu
2 łyżki przyprawy , „Czerwona czubrica” (suszona czubrica, sól, papryka słodka, suszony czosnek)
4 cebule
Zrobić pastę przyprawową z oleju, miodu przyprawy z czubricą. Natrzeć dobrze mięso. Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 12 godzin. Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso.
Rozgrzać w garnku o grubym dnie smalec i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojone cebule i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki, a sos odparuje do objętości 2 szklanek.
Doprawić do smaku czubricą.
Podałam z Puddingiem ziołowym (owsianym inspirowanym kuchnią staroangielską wg Jane Austen)