Sandwicze z pieczarkami i serem
składniki:
– 1 gruby plasterek gotowanej szynki
– 2 duże świeże pieczarki
– krążek cebuli
– 2 plasterki żółtego sera
– 4 kromki pieczywa tostowego
– 1 – 2 łyżki masła
– kilka kropel soku z cytryny
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– przyprawy: sól, pieprz mielony czarny, pieprz cayenne
– ketchup Pudliszki
Pieczarki pokropić sokiem z cytryny i razem z szynką i cebulą drobno posiekać.
Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać z częścią masła – wtedy posiekane składniki trochę się „skleją” i nie będą się rozsypywać.
Ser żółty pokroić w paski.
Dwie kromki posmarować masłem, położyć na nich plasterki sera, a na wierzchu rozsmarować masę szynkowo – pieczarkową.
Pozostałe dwie kromki również posmarować cienko masłem, położyć paski sera i nakryć nimi kromki z masą. Zapiekać w nagrzanym tosterze 3 – 5 minut. Po wyjęciu przekroić ukośnie na pół.
Smakują dobrze z ketchupem Pudliszki.