Sandwicze z jajkiem i awokado

9 czerwca 2011, dodał: Rachela
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4 plastry boczku
  • 2 łyżki masła
  • 4 kromki chleba tostowego, pszennego
  • 100 gram sera żółtego
  • 1 łyżeczka świeżych, zmielonych liści pietruszki
  • 1 łyżeczka zmielonego szczypiorku
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
  • 2 duże jajka
  • 4 plasterki pomidora
  • 1/2 awokado, obranego i pokrojonego

Sposób przygotowania:

Na małej patelni, na średnim ogniu usmażyć boczek, aż zrobi się chrupki. Zdjąć z patelni i osączyć na ręcznikach papierowych. Odlać 1 łyżeczkę tłuszczu z patelni.

Posmarować kromki masłem po obu stronach. Umieścić 4 kromki chleba na patelni i smażyć chwilkę po obu stronach.

W małej misce wymieszać ser, pietruszkę i zieloną cebulkę. Dodać sól i pieprz. Nałożyć na dwa kawałki chleba.

W tej samej, małej patelni smażyć jajka na odlanych tłuszczu z bekonu, na średnim, lub małym ogniu. Wymieszać jajka rozbijając żółtka. Nałożyć jajka na dwie kromki (te, na które wcześniej nałożyliśmy mieszankę z serem), następnie położyć na nich po 2 plasterki boczku, 2 plasterki pomidora i 2 plasterki awokado. Przykryć pozostałymi dwoma kromkami i podawać natychmiast.

Smacznego!

file1307615544