Składniki:
1 sandacz (1 kg), 3 jajka, 5 dag masła, 2 marchewki (20 dag), 1 pietruszka (10 dag), 15 dag selera, 1 mały por, 1 cebula (10 dag), 9 ziaren pieprzu ziarnistego Prymat, 2 listki laurowe Prymat, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej KUCHAREK, sok z ½ cytryny, 1 łyżka natki pietruszki Prymat, sól Prymat
Przyrządzanie:
Jarzyny oczyścić i umyć. Cebulę obrać. Warzywa zalać 1 l wody, dodać pieprz i listki, przyprawę warzywną i gotować 30 min. Rybę oczyścić, umyć i włożyć do wrzącego wywaru. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować powoli pod przykryciem 20-30 min. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Masło rozgrzać, dodać jajka oraz natkę pietruszki i wymieszać.
Sandacz wyłożyć ostrożnie na półmisek, pokroić, skropić sokiem z cytryny i polać masłem z jajkiem i pietruszką.
www.prymat.pl