Sandacz z cebulą i suszonymi grzybami
Artykuł zewnętrzny
1/2 kg sandacza
2 cebule
garść suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
1 ogórek korniszon
vegeta
pieprz
mąka
olej
Sandacza pokroić w dzwonki, posypać vegetą i pieprzem i odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny.
Grzyby zalać gorącą wodą na 15 minut, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w pół krążki i usmażyć na oleju razem z grzybami, doprawić do smaku vegetą i pieprzem a na końcu dodać ogórka pokrojonego w paseczki. Jeszcze chwilkę podsmażyć. Rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Cebulę z grzybami wyłożyć na talerz a na wierzchu ułożyć usmażoną rybę. Podawać z ziemniakami z wody lub frytkami.