Samosy z ruskim farszem

21 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

4 łyżki śmietany 12%

125 g masła

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Farsz:

3 średnie ziemniaki

25 dkg chudego twarogu

1 średnia cebula

1 łyżka oleju

2 łyżki siekanego szczypiorku

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

1 l oleju do smażenia

Z podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odstawić. Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić wraz z serem maszynką o średnim sicie. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju i wraz ze szczypiorkiem,  solą i pieprzem dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać. Z ciasta odrywać porcje wielkości mandarynki, rozwałkować je na kształt koła (wielkości płyty CD), każde koło przekroić na pół, zlepić brzeg (ten, który stykał się z nożem), tworząc stożek. Napełnić go farszem, następnie dokładnie zalepić pozostałe brzegi . Smażyć na niezbyt gorącym oleju na ciemnozłoty kolor.

Smacznego!

file1266747343