Salceson – ciasto nie wymagające pieczenia

29 marca 2012, dodał: mgk8
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 kostka margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • mleko,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 3 paczki herbatników,
  • 3 łyżki mocnego kakao.

Przepis:

Margarynę, cukier, 1 szklankę mleka i kakao zagotować. Trzy pełne łyżki żelatyny rozpuścić w pół szklanki gotowanego mleka, herbatniki połamać na kawałki (nie kruszyć!). Po zagotowaniu składników, dodać żelatynę, wsypać herbatniki i całość mieszać. Masę przełożyć do grubego woreczka foliowego (najlepiej po mleku), związać sznurkiem i ostudzić w zimnej wodzie. Po wystudzeniu włożyć do zamrażarnia na ok. 24 godziny. Przed podaniem  wyjąć ciasto z woreczka.

Smacznego!