Przepisy na zdrowe, smaczne sałatki i surówki znajdziesz TUTAJ
Escarole
Zielona sałata z lekko postrzępionymi listkami. Należy do grupy sałat endywia, które charakteryzuje gorzki smak. Jednak
w odróżnieniu od pozostałych odmian tego gatunku, escarole jest mniej gorzka. Gdy spożywamy ją na surowo, jest delikatna
i chrupiąca. Doskonale smakuje podana z grilla lub dodana do zupy.
Frisee
Frisee to kolejny gatunek sałaty z grupy endywia. Ma kruche, delikatne i kędzierzawe liście. Zewnętrzne są zielone i nieco gorzkie, natomiast wewnętrzne o jasno zielono-żółtej barwie – słodkawe i łagodne. Dolna część liści zawiera goryczkę, aby złagodzić ten smak, frisee należy połączyć z innymi odmianami sałat.
Lodowa
Ma kruche i soczyste zielone liście, ściśle zwinięte w duże, ciężkie główki. Wyróżnia się łagodnym smakiem, jest wyjątkowo chrupiąca. Jako jedyną z sałat można ją kroić nożem w paski, a nie rwać palcami. Najlepiej komponuje się
w połączeniu z papryką, pomidorem, ogórkiem, świeżą bazylią, fetą albo serem pleśniowym, gotowanym kurczakiem, sosem jogurtowym lub śmietanowym. Ze względu na swe walory smakowe jest jedną z najpopularniejszych odmian sałat.
Radicchio
Radicchio to sałata o bordowo-białych, grubych listkach. Zawiera gorzką substancję – intybina, która korzystnie wpływa na naczynia krwionośnie i proces trawienia. Gorycz można złagodzić dodając do sosu odrobinę miodu lub cukru albo namoczyć w ciepłej wodzie (nie za długo – liście stracą wartość odżywczą). Ze względu na swój kolor, radicchio służy do dekoracji. Znakomicie komponuje się też z innymi sałatami.
Sałaty raz, dwa, trzy – Twoja porcja zdrowia każdego dnia!
Marwit rozszerza ofertę o nowy segment produktów, wprowadzając na rynek.
Sałaty raz, dwa, trzy występują w czterech wariantach smakowych. Od teraz przygotowanie zdrowej przekąski będzie bardzo proste. Otwórz torebkę, wsyp sałatę do miski, dodaj składniki, które lubisz i … gotowe!
Istnieje wiele odmian sałat. Bez względu na rodzaj, każda z nich jest równie zdrowa. Zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak: żelazo, wapń, magnez i potas. Listki sałaty są bogate
w witaminy: A, E i D, C, B9 i kwas foliowy (cenny np. dla kobiet w ciąży). Ponadto, chroni przed wolnymi rodnikami i wspomaga układ krążenia. Osoby, które spożywają dużo zielonych warzyw liściastych rzadziej chorują, są szczupłe i mają ładną cerę.
Do tej pory, skomponowanie zestawu sałat, zwłaszcza zimą, stanowiło problem. Jego rozwiązaniem są gotowe do spożycia Sałaty raz, dwa, trzy firmy Marwit. W trzech prostych krokach samodzielnie wykonasz zdrowy i pożywny posiłek. W pierwszym – otwierasz torebkę, w drugim – wsypujesz sałatę do miski, a na końcu dodajesz sos, warzywa lub inne składniki według własnego smaku. W każdym opakowaniu znajdziesz mieszankę gotowych do spożycia, umytych, świeżych i rozdrobnionych sałat. Produkty Marwitu nie zawierają konserwantów, zachowują naturalny okres ważności.
Mieszanki Sałat raz, dwa trzy firmy Marwit w sezonie zimowym są dostępne w czterech różnych wersjach smakowych. Stanowią umiejętne połączenie sałat escarole, frisee, lodowej oraz radicchio. To pierwsze produkty tego typu pod znaną i dobrze rozpoznawalną marką.
Sałaty raz, dwa, trzy firmy Marwit to idealne rozwiązanie dla osób aktywnych, które mają niewiele wolnego czasu, a jednocześnie dbają o jakość spożywanych produktów. Można je wykorzystać na śniadanie, lunch, jako uzupełnienie dania głównego lub lekką kolację. Doskonale smakują same lub w połączeniu z sosami i innymi warzywami.
Amerykanie jedzą sałaty dla zdrowia, Francuzi dla smaku, Włosi dla urody, a Polacy? Marwit zachęca do stworzenia nowego, zdrowego zwyczaju.
Sałaty raz, dwa, trzy – Twoja porcja zdrowia każdego dnia!
www.marwit.pl
Produkt: Sałata raz, dwa, trzy – pekińska, escarole, frisee, radicchio 170g;
Sałata raz, dwa, trzy – pekińska, frisee, radicchio 170g;
Sałata raz, dwa, trzy – lodowa, escarole, radicchio 200g;
Sałata raz, dwa, trzy – lodowa, frisee, radicchio 200g;
Sugerowana cena detaliczna wszystkich mieszanek: 5,99 zł.