Przepisy na zdrowe, smaczne sałatki i surówki znajdziesz TUTAJ
Escarole
Zielona sałata z lekko postrzępionymi listkami. Należy do grupy sałat endywia, które charakteryzuje gorzki smak. Jednak
w odróżnieniu od pozostałych odmian tego gatunku, escarole jest mniej gorzka. Gdy spożywamy ją na surowo, jest delikatna
i chrupiąca. Doskonale smakuje podana z grilla lub dodana do zupy.
Frisee
Frisee to kolejny gatunek sałaty z grupy endywia. Ma kruche, delikatne i kędzierzawe liście. Zewnętrzne są zielone i nieco gorzkie, natomiast wewnętrzne o jasno zielono-żółtej barwie – słodkawe i łagodne. Dolna część liści zawiera goryczkę, aby złagodzić ten smak, frisee należy połączyć z innymi odmianami sałat.
Lodowa
Ma kruche i soczyste zielone liście, ściśle zwinięte w duże, ciężkie główki. Wyróżnia się łagodnym smakiem, jest wyjątkowo chrupiąca. Jako jedyną z sałat można ją kroić nożem w paski, a nie rwać palcami. Najlepiej komponuje się
w połączeniu z papryką, pomidorem, ogórkiem, świeżą bazylią, fetą albo serem pleśniowym, gotowanym kurczakiem, sosem jogurtowym lub śmietanowym. Ze względu na swe walory smakowe jest jedną z najpopularniejszych odmian sałat.
Radicchio
Radicchio to sałata o bordowo-białych, grubych listkach. Zawiera gorzką substancję – intybina, która korzystnie wpływa na naczynia krwionośnie i proces trawienia. Gorycz można złagodzić dodając do sosu odrobinę miodu lub cukru albo namoczyć w ciepłej wodzie (nie za długo – liście stracą wartość odżywczą). Ze względu na swój kolor, radicchio służy do dekoracji. Znakomicie komponuje się też z innymi sałatami.
Sałaty raz, dwa, trzy – Twoja porcja zdrowia każdego dnia!
Marwit rozszerza ofertę o nowy segment produktów, wprowadzając na rynek.
Sałaty raz, dwa, trzy występują w czterech wariantach smakowych. Od teraz przygotowanie zdrowej przekąski będzie bardzo proste. Otwórz torebkę, wsyp sałatę do miski, dodaj składniki, które lubisz i … gotowe!
w witaminy: A, E i D, C, B9 i kwas foliowy (cenny np. dla kobiet w ciąży). Ponadto, chroni przed wolnymi rodnikami i wspomaga układ krążenia. Osoby, które spożywają dużo zielonych warzyw liściastych rzadziej chorują, są szczupłe i mają ładną cerę.
Do tej pory, skomponowanie zestawu sałat, zwłaszcza zimą, stanowiło problem. Jego rozwiązaniem są gotowe do spożycia Sałaty raz, dwa, trzy firmy Marwit. W trzech prostych krokach samodzielnie wykonasz zdrowy i pożywny posiłek. W pierwszym – otwierasz torebkę, w drugim – wsypujesz sałatę do miski, a na końcu dodajesz sos, warzywa lub inne składniki według własnego smaku. W każdym opakowaniu znajdziesz mieszankę gotowych do spożycia, umytych, świeżych i rozdrobnionych sałat. Produkty Marwitu nie zawierają konserwantów, zachowują naturalny okres ważności.
Mieszanki Sałat raz, dwa trzy firmy Marwit w sezonie zimowym są dostępne w czterech różnych wersjach smakowych. Stanowią umiejętne połączenie sałat escarole, frisee, lodowej oraz radicchio. To
Sałaty raz, dwa, trzy firmy Marwit to idealne rozwiązanie dla osób aktywnych, które mają niewiele wolnego czasu, a jednocześnie dbają o jakość spożywanych produktów. Można je wykorzystać na śniadanie, lunch, jako uzupełnienie dania głównego lub lekką kolację. Doskonale smakują same lub w połączeniu z sosami i innymi warzywami.
Amerykanie jedzą sałaty dla zdrowia, Francuzi dla smaku, Włosi dla urody, a Polacy? Marwit zachęca do stworzenia nowego, zdrowego zwyczaju.
Sałaty raz, dwa, trzy – Twoja porcja zdrowia każdego dnia!
www.marwit.pl
Produkt: Sałata raz, dwa, trzy – pekińska, escarole, frisee, radicchio 170g;
Sałata raz, dwa, trzy – pekińska, frisee, radicchio 170g;
Sałata raz, dwa, trzy – lodowa, escarole, radicchio 200g;
Sałata raz, dwa, trzy – lodowa, frisee, radicchio 200g;
Sugerowana cena detaliczna wszystkich mieszanek: 5,99 zł.