Sałatki? Czas start!

17 maja 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

No i doczekaliśmy się! Zazieleniło się wokół, nie tylko na ulicach i w parkach, ale też na straganach i w przydomowych ogródkach. Nareszcie świeże warzywa i owoce są na wyciągnięcie ręki. Warto dobrze wykorzystać wiosenny czas i wprowadzić do swojego jadłospisu więcej witaminowych smakołyków. A jak zrobić to smacznie i z pomysłem? Radzą szefowie kuchni Knorr!

Sałatka sałatce nierówna, czyli garść dobrych rad od eksperta

Niby nic trudnego – pokroić i połączyć kilka ulubionych składników, dodać przyprawy, zalać sosem. A jednak sałatki w wykonaniu różnych osób przygotowywane z tych samych składników często smakują inaczej. Dlaczego tak się dzieje? Najwyraźniej są jakieś tajemne sposoby znane tylko wybranym, które mogą decydować o smaku ulubionych sałatek. O radę prosimy eksperta –  Kathleen Barth, szefa kuchni Knorr z Niemiec. Oto, co dla nas przygotowała.

– Przede wszystkim należy eksperymentować z nietypowymi dodatkami. Wiadomo, że używanie tych samych składników, choćby najsmaczniejszych, może się w końcu znudzić. Dlatego warto próbować dodawać do sałatek świeże owoce, takie jak mango, jabłka czy pomarańcze. Należy zwrócić także uwagę na truskawki, których delikatny smak pasuje do wielu sałatek, zwłaszcza tych z sosem winegret. Jeśli nasz wybór padnie na jabłka, przed wrzuceniem ich do sałatki można je najpierw delikatnie podsmażyć na maśle.

– Na wiosnę można też pomyśleć o własnej doniczce z ziołami na parapecie. Koper, pietruszka, szczypiorek, młoda cebulka, bazylia świetnie podkreślają smak innych składników i nadają sałatce świeżości.

– Szef kuchni Knorr ma również złotą radę dla wszystkich rodziców, którzy bezskutecznie próbują zachęcić swoje dzieci do jedzenia sałatek. Spojrzą one łaskawszym okiem na warzywną kompozycję, gdy zaangażujesz je w przygotowanie posiłku – zabierz milusińskich do ogródka na poszukiwanie potrzebnych ziół, pozwól pokroić to i owo, namów do hodowania samodzielnie jakiegoś warzywa, np. fasoli, rzodkiewki czy groszku.

– Jak dobrać składniki sałatki, by do siebie pasowały? Które sosy pasują do różnych gatunków sałat? Jak ciekawie podawać sałatki?

aaa

Włoskie i francuskie inspiracje

Sałatki przywędrowały do nas z Francji i Włoch, dlatego warto tam właśnie szukać pomysłów na ciekawe kompozycje. Kucharze Knorr przygotowali sosy sałatkowe pachnące specjałami charakterystycznymi właśnie dla tych krajów. Bo, jak powszechnie wiadomo, sos to temat arcyważny, to on nadaje ostateczny charakter sałatce i dopełnia całości. Dla wielbicieli południowej kuchni mamy więc kilka propozycji na wiosenne sałatkowe szaleństwa.

Włoskie klimaty to między innymi oliwki. Jeśli są oliwki, muszą też być pomidory, a do nich warto dodać młode ziemniaki, fasolkę szparagową, bekon, oliwę z oliwek i koniecznie natkę świeżej wiosennej pietruszki. Wszystko zalewamy Sosem sałatkowym włoskim Knorr i gotowe – raz wypróbowana Sałatka włoska z oliwkami stanie się częstym gościem na naszym stole. Druga propozycja to Sałatka „Neapolitańska łagodność”,  gdzie różne rodzaje sałat: rukolę, strzępiastą i lodową łączymy z jajkami, rzodkiewką i kiełkami pszenicy. Satysfakcja gwarantowana!

Zajrzyjmy teraz do kuchni francuskiej – ciekawe, co ma nam smacznego do zaoferowania? Francja to elegancja i szyk oraz upodobanie do klasyki i prostoty – jakże efektownej prostoty. Wypróbujmy więc na wiosnę Sałatkę francuską, gdzie świeże warzywa, takie jak ogórek, pomidor, sałata, cebula i aromatyczny koper łączą się ze sobą w doskonałą całość za pomocą Sosu sałatkowego francuskiego Knorr.

Czasem w jednej sałatce mogą znaleźć się składniki, o których łączeniu nawet nam się nie śniło, a już na pewno taki wybór nie byłby naszym pierwszym i najbardziej oczywistym. Sałatka szpinakowa z truskawkami i migdałami, Sałatka z pomarańczą i szynką, Sałatka z indykiem na słodko, w której śliwkę łączymy z pomidorem i musztardą. Jakkolwiek nietypowe i kontrowersyjne byłoby połączenie, istotną rolę w kompozycji odgrywają zioła i przyprawy, które podkreślają smak i aromat dania. Niezastąpione okażą się tutaj czosnek, papryka czy koper – świeże albo zamknięte w sosach sałatkowych Knorr, które powstały w procesie suszenia składników, czyli w pełni naturalnym i praktykowanym przez nasze babcie sposobie przechowywania żywności. Pozwala on zachować smak i aromat składników produktu bez użycia konserwantów.

Jak dobrze wiemy, wszystko, co dobre, szybko się kończy, więc postarajmy się wykorzystać kulinarnie wiosnę i lato najlepiej, jak to tylko możliwe. Sezon sałatkowy w pełni! Będzie smacznie!



FORUM - bieżące dyskusje

Czy znacie jakiś ośrodek terapii na…
Pacjent musi jednak chcieć wyjść z nałogu, najlepsze osrodki nie pomogą bez jego chęci...
Częstochowa
Najszybciej można znaeźć pracę przez agencje pracy, oczywiście nie jakąś super, ale taką...
Fryzura a zawód
Wg mnie fryzura to drugorzędna sprawa, a o powadze świadczy zachowanie...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Polecam też dobre punktowe oświetlenie jak ktoś ma problem ze wzrokiem...