Sałatka ze szparagami i truskawkami
SKŁADNIKI:
1/2 sałaty frisee
1,5 szklanki listków młodego szpinaku
2 pęczki cienkich zielonych szparagów
1 średni ogórek
20 dag twardych i soczystych truskawek
300 ml jogurtu greckiego
50-70 ml wody mineralnej
sól
pieprz
czosnek granulowany
suszona natka pietruszki
oregano
rozmaryn (zmielony)
sok z cytryny
gorczyca (zmielona)
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi gotujemy w lekko słonej wodzie, aby pozostały lekko twarde. Hartujemy zimną wodą. Odcinamy główki z łodyżką na wysokości około 4-5 cm. Grubsze łodyżki kroimy na 1 cm kawałki. Sałatę i listki szpinaku dokładnie płuczemy, osączamy z nadmiaru wody. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki. Obieraczką do warzyw ścinamy cienkie paseczki, dodajemy do poszarpanej sałaty zmieszanej ze szpinakiem, mieszamy. Jogurt mieszamy z wodą, doprawiamy do smaku ziołami i sokiem z cytryny (zamiast nich możemy użyć gotowej mieszanki przypraw). Sałatę wykładamy na talerze. Polewamy sosem, posypujemy 1 cm kawałkami szparagów. Przykrywamy główkami szparagów oraz umytymi i pokrojonymi w plasterki truskawkami.