Sałatka ze szparagami i truskawkami

1 lipca 2012, dodał: press
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

1/2 sałaty frisee

1,5 szklanki listków młodego szpinaku

2 pęczki cienkich zielonych szparagów

1 średni ogórek

20 dag twardych i soczystych truskawek

300 ml jogurtu greckiego

50-70 ml wody mineralnej

sól

pieprz

czosnek granulowany

suszona natka pietruszki

oregano

rozmaryn (zmielony)

sok z cytryny

gorczyca (zmielona)

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi gotujemy w lekko słonej wodzie, aby pozostały lekko twarde. Hartujemy zimną wodą. Odcinamy główki z łodyżką na wysokości około 4-5 cm. Grubsze łodyżki kroimy na 1 cm kawałki. Sałatę i listki szpinaku dokładnie płuczemy, osączamy z nadmiaru wody. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki. Obieraczką do warzyw ścinamy cienkie paseczki, dodajemy do poszarpanej sałaty zmieszanej ze szpinakiem, mieszamy. Jogurt mieszamy z wodą, doprawiamy do smaku ziołami i sokiem z cytryny (zamiast nich możemy użyć gotowej mieszanki przypraw). Sałatę wykładamy na talerze. Polewamy sosem, posypujemy 1 cm kawałkami szparagów. Przykrywamy główkami szparagów oraz umytymi i pokrojonymi w plasterki truskawkami.

file1341175682