Sałatka z ziemniakami smażonymi

19 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

10-15 małych młodych ziemniaków,
1-2 łyżki oleju,
3-4 plasterki szynki gotowanej,
3-4 grubsze plasterki sera Mozarella, takiego z bloku, albo innego łagodnego,
1/2 cebuli albo jedna mniejsza,
1 łyżka soku z cytryny,
2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
3-4 łyżki posiekanego koperku,
do smaku: sól, pieprz mielony, pomidory suszone mielone z czosnkiem i   bazylią

sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku, ostudzić. Poprzekrawać na połówki albo ćwiartki. Cebulę pokroić na cienkie półplasterki, skropić sokiem cytrynowym, odstawić na 15 min.. Następnie odcedzić, odcisnąć a  sok , który nam zostanie, dodać do jogurtu. Jogurt doprawić mielonymi pomidorami, solą i pieprzem. Szynkę i ser pokroić w cienkie paski.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na złoto ze wszystkich stron ugotowane ziemniaki, wyjąć na ręcznik papierowy i osączyć. Na talerzach ułożyć kopczyki z szynki i sera, obłożyć gorącymi ziemniakami. Polać sosem, posypać cebulką i koperkiem.

file1279524691