Sałatka z zalewy octowej

24 lutego 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

1,5 kg pieczarek (poszatkować cienko)
1,5 kg marchwi ( ugotowana “al dente”) – pokrojona w paseczki
1,5 kg papryki (pokroić w kostkę)
1,5 kg cebuli (pokroić w kostkę)
1,5 kg ogórków kiszonych (pokroić w kostkę)
zalewa:
10 szkl wody
2 szkl octu
40 dag cukru
20 ziarenek ziela angielskiego
10 liści laurowych
2 płaskie łyżeczki pieprzu ziarnistego
olej na wierzch słoików

Wszystkie składniki pokroić i każdą osobno sparzyć w gotującej wodzie przez kilka minut. Pieczarki z odrobiną kwasku cytrynowego, żeby nie sczerniały Odcedzić. Zagotować zalewę, wrzucić wszystkie składniki sałatki, wymieszać. Gotować wszystko 8-10 min. Nakładać w słoiki, każdy słoik zalać łyżką oleju i zakręcić. Pasteryzować 10 minut.
Składniki sałatki dobrze odsączyć na sicie, podawać jako przystawkę.

file1267010444



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz