Sałatka z tuńczyka i jarzynami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki ( z obiadu )
- 1 średniej wielkości ugotowana marchewka ( z zupy )
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 nie duże korniszony
- 1 puszka tuńczyka w oleju ( w kawałkach )
- 1 czubata łyżka majonezu
- Sos sałatkowy ,,Koperkowo-ziołowy” do smaku
- grubo mielony czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Ziemniaki i korniszony pokroić w pół plasterki , marchew w plasterki, cebulę w cienkie ,, piórka. Tuńczyka odsączyć ( olej zlać do miseczki ) i rozdrobnić widelcem. Wymieszać olej od tuńczyka z majonezem i doprawić go do smaku pieprzem i sosem sałatkowym .Polać sałatkę sosem , posypać natką i delikatnie wymieszać . Zostawić w lodówce na godzinę by smaki się zmieszały.