Sałatka z tortellini – krok po kroku

29 lipca 2020, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Sałatka z pierozkami tortellini to doskonały pomysł na samodzielną przekąską a nawet danie obiadowe czy kolację, niektórzy jednak przygotowują ją na spotkania rodzinne i imprezy lub do dań z grilla. To już od Was zależy czy dodacie do niej majonez, oliwę z oliwek czy ulubiony dressing na bazie jogurtu. Puścić wodze fantazji można też otwierając lodówkę i wykorzystując znajdujące się w niej przysmaki np: oliwki zielone lub czarne, pomidorki koktajlowe, kulki mozzarelli, chorizo, papryczki chilli, ser feta lub parmezan. Świeże zioła dopełnią kompozycji smakowej: koperek, szczypior, natka pietruszki lub kolendra, do dzieła! Poniżej przepis naszej czytelniczki Gusi na ulubioną sałatkę w wersji  z tortellini.

 

Jesli wolisz orientalne pikantne smaki nie bój się dodać do sałatki takich przypraw jak curry, kurkuma czy pieprz cayenne, jednak możesz też zrobić ją w wersji na słodko dodając np> rodzynki, żurawinę czy ulubine orzechy.

składniki:

paczka tortellini z mięsem

3 jaja

ogórki kiszone lub konserwowe 2 sztuki

papryka czerwona

cebula czerwona

kukurydza z puszki

szynka konserwowa

majonez

zioła: natka pietruszki i szczypiorek

pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

Ugotować tortellini według przepisu podanego na opakowaniu.
Po ugotowaniu odcedzić i ostudzić.

Do tortellini dodajemy : ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka.
Następnie kroimy pozostałe składniki w kostkę, tj. : odsączone z soku ogórki, paprykę, szynkę, cebulę oraz natkę pietruszki i odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać razem składniki z majonezem i przyprawami.

Wyłożyć sałatkę do miski i ozdobić ją według uznania. Wstawić do lodówki do schłodzenia i „przegryzienia” się składników.

fot: redakcja