Sałatka z surowych pieczarek i moreli
Nie wymyśliłam tego przepisu sama, znalazłam na stronie vitalia.pl, i tak mnie zaintrygowało połączenie składników, że musiałam spróbować. Przyznam, że smak pozytywnie zaskoczył mnie i moich gości, którym ją podałam.
Składniki
- na 4 porcje:
- 30dkg małych, bielusieńkich pieczarek
- kilka dużych, dojrzałych moreli (ok.6-8szt.)
- 200ml jogurtu naturalnego
- sok z jednej cytryny + skórka otarta z połowy owocu
- łyżka oliwy extra virgine
- pół pęczka posiekanego drobno cienkiego szczypiorku
- do smaku: sól, pieprz mielony, cukier
OPIS PRZYGOTOWANIA:
Pieczarki oczyszczamy papierowym ręcznikiem, odcinamy trzonki (zużyjemy je do jakiejś innej potrawy), zdejmujemy skórkę z kapeluszy i kroimy je na cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy dość obficie grubo mielonym pieprzem, dodajemy oliwę, mieszamy delikatnie. Morele myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki a miąższ kroimy w plasterki lub paski, dodajemy do pieczarek. Dobrze jest schłodzić sałatkę przez ok. 30min. w lodówce. Jogurt doprawiamy solą, cukrem, dodajemy szczypiorek i startą skórkę. Porcje sałatki wykładamy na talerzyki, polewamy sosem jogurtowym, przybieramy zieleniną. Myślę, że można też wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem po prostu w misce i będzie równie smaczna.