Sałatka z surowych pieczarek i moreli

23 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Nie wymyśliłam tego przepisu sama, znalazłam na stronie vitalia.pl, i  tak mnie zaintrygowało połączenie składników, że musiałam spróbować. Przyznam, że smak pozytywnie zaskoczył mnie i moich gości, którym ją podałam.

Składniki

  • na 4 porcje:
  • 30dkg małych, bielusieńkich pieczarek
  • kilka dużych, dojrzałych moreli (ok.6-8szt.)
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • sok z jednej cytryny + skórka otarta z połowy owocu
  • łyżka oliwy extra virgine
  • pół pęczka posiekanego drobno cienkiego szczypiorku
  • do smaku: sól, pieprz mielony, cukier

OPIS PRZYGOTOWANIA:
Pieczarki oczyszczamy papierowym ręcznikiem, odcinamy trzonki (zużyjemy je do jakiejś innej potrawy), zdejmujemy skórkę z kapeluszy i kroimy je na cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy dość obficie grubo mielonym pieprzem, dodajemy oliwę, mieszamy delikatnie. Morele myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki a miąższ kroimy w plasterki lub paski, dodajemy do pieczarek. Dobrze jest schłodzić sałatkę przez ok. 30min. w lodówce. Jogurt doprawiamy solą, cukrem, dodajemy szczypiorek i startą skórkę. Porcje sałatki wykładamy na talerzyki, polewamy sosem jogurtowym, przybieramy zieleniną. Myślę, że można też wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem po prostu w misce i będzie równie smaczna.

file1259005894



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...