Sałatka z soczewicy i cukinii
Artykuł zewnętrzny
składniki:
puszka brązowej soczewicy
cukinia
mała czerwona papryka
mały kubek jogurtu naturalnego
6 ząbków czosnku
natka pietruszki
kilka pomidorków daktylowych pomarańczowych
szczypta mielonej słodkiej papryki
sól
pieprz
Przygotowanie:
– Soczewicę płuczemy z zalewy, odsączamy
– Umytą i osuszoną cukinię kroimy w drobną kosteczkę, podobnie paprykę
– Soczewicę, cukinię i paprykę wrzucamy do miski sałatkowej, mieszamy z umytą, osuszoną i posiekaną natką.
– Jogurt mieszamy z 6 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku, dodajemy sól, pieprz oraz paprykę w proszku. Mieszamy
– Sałatkę możemy serwować wymieszaną z jogurtem lub podać z ,,kleksem” jogurtu.