sałatka z selera naciowego
składniki:
3 twarde, soczyste i słodkie zielone jabłka
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
½ selera naciowego umytego, obranego i pokrojonego pod kątem w cienkie plastry
Sok z ½ cytryny
Sos:
50 g sosu włoskiego Prymat
½ szklanki jogurtu naturalnego
Szczypta bazylii Prymat
50 g sera pleśniowego
Sól,
pieprz biały mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Przygotować sos: zmiksować jogurt z serem pleśniowym, dodać sos włoski Prymat, bazylię i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Jabłka dokładnie umyć, podzielić na cztery części, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki takiej samej grubości jak seler. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać z sosem jogurtowym. Tak przygotowana sałatka doskonale komponuje się z rukolą.
źródło: www.prymat.pl