Sałatka z sałatki

26 stycznia 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

1,5 kg pieczarek (poszatkować cienko)
1,5 kg marchwi ( ugotowana “al dente”) – pokrojona w paseczki
1,5 kg papryki (pokroić w kostkę)
1,5 kg cebuli (pokroić w kostkę)
1,5 kg ogórków kiszonych (pokroić w kostkę)
zalewa:
10 szkl wody
2 szkl octu
40 dag cukru
20 ziarenek ziela angielskiego
10 liści laurowych
2 płaskie łyżeczki pieprzu ziarnistego
olej na wierzch słoików


Wszystkie składniki pokroić i każdą osobno sparzyć w gotującej wodzie przez kilka minut. Pieczarki z odrobin a kwasku cytrynowego, żeby nie sczerniały.Odcedzić. Zagotować zalewę, wrzucić wszystkie składniki sałatki, wymieszać. Gotować wszystko 8-10 min. Nakładać w słoiki, każdy słoik zalać łyżką oleju i zakręcić. Pasteryzować 10 minut.

Sałatka jest bardzo dobra jeżeli odlejemy zalewę, dodamy jajka, groszek i kukurydzę oraz majonez.

file1264542713



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...