Sałatka z sałatki

26 stycznia 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

1,5 kg pieczarek (poszatkować cienko)
1,5 kg marchwi ( ugotowana “al dente”) – pokrojona w paseczki
1,5 kg papryki (pokroić w kostkę)
1,5 kg cebuli (pokroić w kostkę)
1,5 kg ogórków kiszonych (pokroić w kostkę)
zalewa:
10 szkl wody
2 szkl octu
40 dag cukru
20 ziarenek ziela angielskiego
10 liści laurowych
2 płaskie łyżeczki pieprzu ziarnistego
olej na wierzch słoików


Wszystkie składniki pokroić i każdą osobno sparzyć w gotującej wodzie przez kilka minut. Pieczarki z odrobin a kwasku cytrynowego, żeby nie sczerniały.Odcedzić. Zagotować zalewę, wrzucić wszystkie składniki sałatki, wymieszać. Gotować wszystko 8-10 min. Nakładać w słoiki, każdy słoik zalać łyżką oleju i zakręcić. Pasteryzować 10 minut.

Sałatka jest bardzo dobra jeżeli odlejemy zalewę, dodamy jajka, groszek i kukurydzę oraz majonez.

file1264542713



FORUM - bieżące dyskusje

Nasze mniejsze i większe kłamstwa:)…
Tak jest chyba najlepiej. Przynajmniej nie ma się później wyrzutów sumienia.
Włókniaki na powiekach
> rosie napisał/a: > Ja bym najpierw leczyla przyczynę czyli insulinoopornosc....Lekarze sami na to nie wpadli...? No...
Nadkwasota
Od mniej więcej roku, może troszkę dłużej, miewam wieczorami zgagę. Pomaga mi zjedzenie kilku...
Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Do tego masaż skóry głowy i całego czepca podczas wcierania. Nie każdy pamięta...