Sałatka z salami i bobem
Składniki:
– 30 dag bobu
– 10 dag salami
– 2 dymki ze szczypiorem
– łyżka orzeszków piniowych
– cytryna
– 3 gałązki kolendry
– 2 gałązki mięty
– oliwa
– pieprz kajeński
– sól
Przygotowanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić, obrać z łupinek. Orzeszki piniowe rzucić na suchą patelnię i uprażyć. Salami pokroić w słupki, wrzucić na patelnię i usmażyć na chrupko. Dymki oczyścić i wraz ze szczypiorem posiekać. Połączyć bób z salami i dymki. Kolendrę i miętę umyć, gałązkę mięty odłożyć, a resztę posiekać. Cytrynę sparzyć, dokładnie osuszyć, z połowy otrzeć skórkę. W soku z 1/2 cytryny rozpuścić szczyptę soli i dodać otartą skórkę, 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego oraz zioła. Wlać 3 łyżki oliwy i mieszać aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać. Posypać orzeszkami pioniowymi, ozdobić miętą.