Sałatka z ryżowo-kurczakowo z bananami i pomarańczami
Artykuł zewnętrzny
- 2 torebki ryży dzikiego
- 2 piersi kurczaka ze skórką
- 1 brokuł
- 1 pęczek zielonej cebulki
- 1 pęczek rukoli
- 2 pomarańcze
- 4 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ananas
- 100 g majonezu
- 3 łyżki ziarnistej musztardy
- 5 łyżek soku z pomarańczy
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przyprawić pierś kurczaka solą i pieprzem, a następnie obsmażać na patelni po cztery minuty z każdej strony.
Pokroić brokuły i zanurzyć we wrzącej posolonej wodzie na około 4 minuty.
Drobno posiekać zieloną cebulkę. Umyć rukolę i drobno pokroić. Obrać i pokroić pomarańcze.
Obrać banany i pokroić na drobne kawałki. Następnie pokropić je sokiem z cytryny.
Pokroić pierś kurczaka na kawałki i wszystkie składniki zmieszać.
Pokroić ananasa wraz z zieloną częścią na ćwiartki. Odciąć od ćwiartek łodygę. Oddzielić miąższ od skórki i pokroić go w kostkę. Zmieszać kostki ananasowe z pozostałymi składnikami. Dodać ugotowany ryż.
Do sosu: Zmieszać majonez z musztardą, sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem.