3 morele, przecięte na pół (można użyć dowolnych owoców pestkowych, takich jak brzoskwinie i śliwki oraz czerwone jabłka lub figi)
1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia
8 filiżanek rukoli
3 plastry boczku (bekonu)
1/2 szklanki grubo posiekanych, prażonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Połączyć ocet balsamiczny i szalotkę w małej misce. Powoli wlać oliwę, ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Pokropić morele oliwą z oliwek i grillować ok. 2 min. z każdej strony. Z drugiej strony grilla smażyć plastry boczku z każdej strony, aż staną się chrupiące, (około 1-2 min.). Rukolę umieścić w dużej salaterce. Dodać grillowane morele i sos vinaigrette, delikatnie wymieszać. Włożyć boczek i posypać orzechami laskowymi. Podawać natychmiast.
Bon apetit!