Sałatka z roszpunki z sosem francuskim
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2 garści roszpunki
- Kilka pomidorków koktajlowych
- Pół papryki czerwonej
- Połówka czerwonej cebuli
- Kilka plasterków ogórka
Ilość składników można dodawać wg uznania. Do miski wrzucić roszpunkę, pomidorki koktajlowe, paprykę pokrojoną w kosteczkę, cebule pokrojona w piórka oraz kilka plastrów ogórka. Wszystko polać sosem francuskim.
Składniki na sos francuski:
- ¾ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego białego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu płynnego
Wszystkie składniki sosu wrzucić do słoika, zamknąć, i energicznie potrząsać nim, aż składniki się połączą. Polać sałatkę.