Dietetyczna sałatka z pszenicą
Artykuł zewnętrzny
Przepis na sałatkę – składniki na 3 osoby:
150 g natki pietruszki
36 g popękanej pszenicy „burghul”
Sól i pieprz
Sok z 1/2 cytryny
3-4 drobno posiekane pędy mięty
1/2 małej drobno posiekanej cebuli
3 łyżki oliwy
1 duży pomidor (obrany i z usuniętymi nasionami)
Liść sałaty lodowej (do podania)
Przygotowanie:
Posiekaj liście pietruszki. Pszenicę zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut, potem odcedź. Do dużej miski wsyp posiekaną natkę, cebulę i miętę. Mieszając dodawaj pszenice. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pokrój pomidory i wymieszaj delikatnie z resztą. Podaj na liściu sałaty.
Smacznego!