Dietetyczna sałatka z pszenicą

11 marca 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Przepis na sałatkę – składniki na 3 osoby:

150 g natki pietruszki

36 g popękanej pszenicy „burghul”

Sól i pieprz

Sok z 1/2 cytryny

3-4 drobno posiekane pędy mięty

1/2  małej drobno posiekanej cebuli

3 łyżki oliwy

1 duży pomidor (obrany i z usuniętymi nasionami)

Liść sałaty lodowej (do podania)

Przygotowanie:

Posiekaj liście pietruszki. Pszenicę zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut, potem odcedź. Do dużej miski wsyp posiekaną natkę, cebulę i miętę. Mieszając dodawaj pszenice. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pokrój pomidory i wymieszaj delikatnie z resztą. Podaj na liściu sałaty.

Smacznego!