Sałatka z pieczonym indykiem, granatem i sosem truflowym
- 1/2 małej główki salaty lodowej
- pestki z całego owocu granatu
- kawałek piersi z indyka – 25 dag.
- ser gouda kozi
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól
- przyprawa Fit up! do potraw mięsnych
- sos vinegret (lub sok z cytryny)
- dressing – krem balsamiczny o smaku białych trufli
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Pierś opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą, obtoczyć
w przyprawie Fit up. Piec w małym, zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez 30 minut, można zwiększyć czas pieczenia o kilka minut jeśli filet jest bardzo gruby – dla pewności.
Indyka można upiec dzień wcześniej i kroić dnia następnego, \”na zimno\”. Sałatę poszatkować na paski lub porwać. Na talerzu lekko skropić ją vinegretem (lub ewentualnie sokiem z cytryny). Pokrojone cząstki indyka położyć na sałacie. Dodać pestki granatu i zetrzeć kozi ser w dowolnej ilości, ale ważne by był starty na grube wiórki, np. nożykiem do warzyw. Podawać z sosem balsamicznym o smaku trufli – jest gęsty, ma ciemny kolor i bardzo wyrazisty smak idealny do delikatnego mięsa i sera koziego :)