sałatka z pieczonych buraków
Artykuł zewnętrzny
2 średnie buraki
100 g sera feta
80 g suszonych moreli
40 g orzechów włoskich
sałata lodowa
pietruszka dekoracyjna
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z limonki
sól, pieprz, cynamon
- buraki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę,
- polać oliwą, posypać solą i pieprzem
- piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 20 min,
- morele moczyć kilka minut w gorącej wodzie.
- sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki, rozłożyć na talerzach,
- na sałacie ułożyć wystudzone buraki,
- pokrojone na cztery morele,
- na sałatkę pokruszyć ser,
- orzechy uprażyć na suchej patelni, posypać nimi sałatkę,
- dodać listki pietruszki,
- z oliwy, soku z limonki, octu, soli, pieprzu i cynamonu zrobić sos,
- polać nim sałatkę