Sałatka z pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 4 porcje:
3 jajka na twardo,
po 10 dkg. sałaty,
20 dkg. pieczarek,
7 łyżek oleju,
sól, pieprz.
30 dkg. melona,
2 strąki czerwonej papryki,
1 łyżeczka musztardy,
3 łyżki octu winnego
Jajka pokroić na połówki, wyjąć żółtka. Białko pokroić w kostkę. Sałatę porwać na kawałki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Mocno rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć na nim pieczarki kilka minut ze wszystkich stron. przyprawić solą i pieprzem. Pokrojony melon, paprykę i białko przemieszać z sałatą i pieczarkami. Żółtka utrzeć z musztardą, octem, resztą oleju, solą i pieprzem. Sos podawać z sałatką.