Sałatka z pieczarkami

17 stycznia 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    1,5 kg pieczarek (poszatkować cienko)
    1,5 kg marchwi ( ugotowana „al dente”) – pokrojona w paseczki
    1,5 kg papryki (pokroić w kostkę)
    1,5 kg cebuli (pokroić w kostkę)
    1,5 kg ogórków kiszonych (pokroić w kostkę)
    zalewa:
    10 szkl wody
    2 szkl octu
    40 dag cukru
    20 ziarenek ziela angielskiego
    10 liści laurowych
    2 płaskie łyżeczki pieprzu ziarnistego
    olej na wierzch słoików


      Wszystkie składniki pokroić i każdą osobno sparzyć w gotującej wodzie przez kilka minut. Pieczarki z odrobin a kwasku cytrynowego, żeby nie sczerniały.Odcedzić. Zagotować zalewę, wrzucić wszystkie składniki sałatki, wymieszać. Gotować wszystko 8-10 min. Nakładać w słoiki, każdy słoik zalać łyżką oleju i zakręcić. Pasteryzować 10 minut.

      Sałatka jest bardzo dobra jeżeli odlejemy zalewę, dodamy jajka, groszek i kukurydzę oraz majonez. Wykonanie 10 minut w razie niespodziewanych gości.   POLECAM !!!

      file1263732466



      FORUM - bieżące dyskusje

      Wydarzenia w Twoim mieście !
      Gdy pracowałam na drugie zmiany, omijały mnie wszystkie wydarzenia. Przez kilka lat pracowałam...
      Ploteczki - ogólny Off Topic :D
      A to prawda. Zastanawiają mnie te stacje badania jakości powietrza. Dziwne, że w...
      Koronawirus - porady, obalanie mitó…
      U mnie w pracy połowa choruje, ale na przeziębienie, nie na Stratusa, który...
      Związki wyznaniowe - dlaczego powst…
      Takie grupy zaspokajają jakieś konkretne potrzeby i to skłania ludzi do przynależności. Dodatkowo wspólne...