Sałatka z ogórków kiszonych
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 5-6 twardych ogórków kiszonych albo małosolnych
- 2-3 ząbki kiszonego czosnku
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
- 0,5 pęczka koperku
- do smaku: pieprz mielony
sposób przygotowania:
Ogórki pokroić w cienkie plasterki (razem ze skórką), ja zrobiłam na sztkownicy. Cebulę obrać, pokroić w cienkie ćwierć plasterki, przełożyć na sito i przelać wrzącą wodą, osączyć dokładnie a następnie dodać do ogórków. Czosnek posiekać, dodać. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać, połowę dosypać do surówki. Doprawić olejem i pieprzem. Podawać schłodzoną, posypaną resztą koperku, jako dodatek do mięs.