Co dzisiaj na kolację? Letnia sałatka z młodymi ziemniakami i dressingiem miodowo-musztardowym. Ulepsz swoje letnie menu i doznania kulinarne dzięki temu zachwycającemu daniu pełnemu sezonowej dobroci.
Chrupiąca zielona fasolka, słodkie, młode ziemniaki, świeża i żywa sałata, gorzkawa rzeżucha – to smaki, które tworzą lato i zostały tutaj połączone, aby stworzyć wspaniałą sezonową sałatkę.
Kto nie lubi dobrej sałatki ziemniaczanej? Wypełniona kremową, ziemniaczaną dobrocią z najświeższymi ziołami i pożywnymi jajkami, ta sałatka ziemniaczana powala na kolana. Ta sałatka ziemniaczana zawsze zbiera świetne opinie, kiedykolwiek ją serwuję i zawsze jest jedną z pierwszych rzeczy, które znikają ze stołu.
Ta przepyszna sałatka polana pikantnym dressingiem miodowo-musztardowym to idealne połączenie smaku słodkiego i pikantnego. Ten przepis to celebracja zdrowia i smaku. Idealny pomysł na kolację oraz klasyczny dodatek do każdego grilla. Domowa sałatka ziemniaczana jest o niebo lepsza od każdej kupionej w sklepie. Nie tylko wiemy dokładnie, co się w niej znajduje, ale możemy ją dostosować do swoich upodobań.
Ten dodatek do sałatki ziemniaczanej zaskakuje
Rzeżucha dodaje sałatce niezwykłego smaku, ale można ją zastąpić cebulką dymką. Dodaje łagodnego smaku cebuli i świetnej chrupiącej konsystencji. Można też użyć bardzo drobno pokrojonej czerwonej cebuli lub szczypiorku. Musztarda dodaje sosowi pikanterii i kwaskowatości, a miód słodkości, która idealnie tworzy harmonię.
Ważne jest, aby dać smakom czas na połączenie się. Jeśli planujemy zjeść sałatkę w dniu, w którym ją robimy warto zarezerwować 2-3 godziny na to, aby smaki mogły się rozwinąć. Jest wyjątkowo treściwa i pyszna i z pewnością zrobi wrażenie na każdym, kto jej spróbuje.
Jak przygotować sałatkę z młodych ziemniaków?
Składniki:
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 750 g młodych ziemniaków, przekrojonych na pół
– 250 g zielonej fasolki
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka czystego miodu
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
– 100 g rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plasterki
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, następnie odcedzić i ostudzić. Obrać jajka i przekroić na pół. Ugotować ziemniaki, aż będą miękkie, ugotować zieloną fasolkę. Odcedzić i ostudzić pod bieżącą wodą, a następnie przełożyć na półmisek. Ubić widelcem ocet, musztardę i miód, a następnie wymieszać z olejem. Ułożyć pomidory, rzodkiewki i jajka na fasoli i ziemniakach. Skropić sosem musztardowym i posypać rzeżuchą.