Sałatka z makaronu i bobu
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 50 dag świeżego młodego bobu
- 10 dag drobnego makaronu
- 10 dag wędzonego boczku
- 1/2 cebuli średniej cebuli
SKŁADNIKI DO SOSU:
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe przegotowanej wody
- 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka zielonej czubrycy
- 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 1 ząbek świeżego czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na sos mieszamy razem do otrzymania jednolitej masy. Bób wrzucam do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Gotujemy makaron. Boczek kroję i lekko podsmażam na rozgrzanej patelni. Wystudzone składniki mieszam ze sobą dokładnie. Dodaję sos i ewentualnie doprawiam pieprzem i solą.