Sałatka z kiszonych ogórków i pomidora

3 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 3 pomidory
  • 6 ogórków kiszonych – najlepiej własnych ze słoika
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
  • do smaku: szczypta cukru, trochę pieprzu mielonego, 2-3 szczypty kminu mielonego kminu rzymskiego (soli nie dodajemy bo ogórki są wystarczająco słone)
  • sposób przygotowania:
  • Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem a następnie zimną wodą i dokładnie osączamy. Ogórki kroimy w kostkę – jeśli używamy takich większych, z beczki, lepiej obrać je ze skórki. Ogórki przekładamy do miseczki, dodajemy cebulę i połowę posiekanego szczypiorku. Doprawiamy pieprzem, kminem i odrobiną cukru, dodajemy olej, mieszamy. Pomidory myjemy, kroimy poziomo na dość cienkie plasterki. Układamy je dookoła talerza. Na środek wykładamy ogórka. Pomidory polewamy sokiem spod sałatki i całość posypujmy resztą szczypiorku.

    file1278165757