sałatka z kiełkami i dorszem w cieście
Artykuł zewnętrzny
200 g filetów z dorsza
100 g kiełków rzodkiewki
50 g pieczarek
1 cebula
1 garść sezamu
sok z 1 limonki
sos sojowo-grzybowy
100 g mąki kukurydzianej
150 ml wody
sól, pieprz
- rybę kroimy na kawałki średniej wielkości,
- przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z 1/2 limonki,
- z mąki kukurydzianej, wody i soli robimy ciasto,
- rybę zanurzamy w cieście, a następnie smażymy na głębokim oleju aż się zrumieni,
- przekładamy na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru oleju,
- cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kostkę,
- na patelni rumienimy cebulę, dodajemy pieczarki i chwilę smażymy,
- przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowo-grzybowym,
- na talerzach rozkładamy umyte i osuszone kiełki, na nich kładziemy rybę,
- następnie całość posypujemy pieczarkami i uprażonym na suchej patelni sezamem,
- całość skropić sokiem z limonki i posypać solą i pieprzem