Sałatka z kaszy jęczmiennej z kurkami
Artykuł zewnętrzny
- składniki:
- 1 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej mazurskiej
- 1 słoik 0,33l kurek marynowanych (ja mam swoje, z marchewką i cebulką)
- 3 ogórki konserwowe
- 1/2 strąka papryki żółtej
- 10 dkg szynki gotowanej
- 4 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki zalewy octowej z grzybów
- 1/2 pęczka koperku
- do smaku: sól, pieprz biały mielony
- sposób przygotowania:
- Grzyby osączyć, marchewkę i cebulkę zachować. Kasza rozdrobnić widelcem. Koperek posiekać. Szynkę, paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać kaszę z warzywami i wędliną, dodać koperek i osączone grzybki z dodatkami z zalewy. W osobnym naczyniu wymieszać oliwę w niewielką ilością marynaty, doprawić pieprzem i ew. solą, wlać do sałatki, wymieszać dokładnie. Odstawić na min. 30 min. aby sałatka się „przegryzła”. Jeśli mamy grzybki marynowane bez dodatków można do sałatki dodać 2-3 łyżki posiekanej i sparzonej cebulki.