Sałatka z kaszą i papryką

28 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

pożywna sałatka na kolację czy lunch

składniki:

  • 1 szkl. ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2-3 plastry wędzonej piersi z kurczaka (ew. szynki)
  • garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 op. sosu sałatkowego Knorr – dałam bazyliowo-ziołowy, ale może być inny
  • woda i oliwa do sosu (w/g przepisu na opak.)
  • ew. do smaku: sól i pieprz mielony

sposób przygotowania:

Sos przyrządzić w/g instrukcji na torebce – najlepiej zrobić to wlewając wodę i olej do słoiczka, dosypać proszek z torebki, zakręcić i energicznie wstrząsnąć kilk razy. Papryki oczyścić z pestek, pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić ogórki i wędlinę. Fasolkę pokroić na 2-3 cm kawałki. Do miski wrzucić kaszę, ew. rozdrobnić ją widelcem, dodać paprykę, ogórki, fasolkę, wędlinę. Dosypać koperek, Wymieszać, polać sosem, ponownie wymieszać, odstawić na 10-15 min. do lodówki aby smaki się przegryzły. Przed podaniem ew. doprawić odrobiną soli i pieprzu. Ja podałam sałatkę z dodatkiem jajka na twardo, jako samodzielne danie na luncz. Ilość składników na 2-3 porcje.

file1264707032