Sałatka z kaszą i papryką
Artykuł zewnętrzny
pożywna sałatka na kolację czy lunch
składniki:
- 1 szkl. ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
- po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
- 2 ogórki konserwowe
- 2-3 plastry wędzonej piersi z kurczaka (ew. szynki)
- garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 op. sosu sałatkowego Knorr – dałam bazyliowo-ziołowy, ale może być inny
- woda i oliwa do sosu (w/g przepisu na opak.)
- ew. do smaku: sól i pieprz mielony
sposób przygotowania:
Sos przyrządzić w/g instrukcji na torebce – najlepiej zrobić to wlewając wodę i olej do słoiczka, dosypać proszek z torebki, zakręcić i energicznie wstrząsnąć kilk razy. Papryki oczyścić z pestek, pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić ogórki i wędlinę. Fasolkę pokroić na 2-3 cm kawałki. Do miski wrzucić kaszę, ew. rozdrobnić ją widelcem, dodać paprykę, ogórki, fasolkę, wędlinę. Dosypać koperek, Wymieszać, polać sosem, ponownie wymieszać, odstawić na 10-15 min. do lodówki aby smaki się przegryzły. Przed podaniem ew. doprawić odrobiną soli i pieprzu. Ja podałam sałatkę z dodatkiem jajka na twardo, jako samodzielne danie na luncz. Ilość składników na 2-3 porcje.