Sałatka z karczkiem z grilla
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 400 g karczku;
– przyprawa do gyrosa;
– główka sałaty lodowej;
– czerwona papryka;
– 200 g pomidorków cherry;
– świeży ogórek;
– puszka kukurydzy;
– czerwona cebula;
– kilka papryczek jalapeno;
Sos:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka soku z cytryny
– łyżeczka musztardy.
Wykonanie:
Karczek pokroić w paseczki, wymieszać z przyprawą i usmażyć na grillu (tradycyjnym lub elektrycznym).
Sałatę poszarpać na kawałki, pomidorki przepołowić, cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę a ogórka w plasterki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać ciepły, grillowany karczek.
Sok z cytryny wymieszać z oliwą, dodać musztardę. Sosem polać sałatkę. Najlepiej podać z grzanką.