Sałatka z kapusty kwaszonej

24 marca 2010, dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

4 kg kapusty
3 duże strąki papryki (kolor dowolny)
30 dag marchwi
50 dag ogórków
5 płaskich łyżek soli
1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, poszatkować.
Ogórki umyć, pokroić w plasterki.
Paprykę umyć, oczyścić pokroić w cienkie paski.
Marchew umyć, oskrobać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać, dodać pieprz i sól i jeszcze raz wymieszać. Odstawić w chłodna miejsce na 2-4 godziny.
Warzywa układać w słoikach ciasno ubijając. Pozostały z warzyw sok w miarę możliwości wlać na wierzch warzyw (o ile będzie miejsce bo podczas ubijania warzywa też go puszczą). Słoiki odstawić na 2 tygodnie (pod spód najlepiej podłożyć jakąś tacę bo ze słoików może wyciekać w trakcie kiszenia nadmiar soku).
Po 2 tygodniach odstawić słoiki w chłodne miejsce lub zapasteryzować przez 15 minut (do dłuższego przechowywania).

Nie trzeba bardzo ściśle trzymać sie przepisu. Jeśli ktoś lubi to może dać któregoś składnika więcej. Sól dajemy mniej więcej w ilości 1 łyżki na 1 kg warzyw.

Sałatke mozna podawać prosto ze słoika lub przyprawić jak tradycyjna kapustę kiszona dodając siekaną cebulę, tarte jabłko i olej.

file1269436870



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...