Sałatka z kapusty kwaszonej
4 kg kapusty
3 duże strąki papryki (kolor dowolny)
30 dag marchwi
50 dag ogórków
5 płaskich łyżek soli
1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, poszatkować.
Ogórki umyć, pokroić w plasterki.
Paprykę umyć, oczyścić pokroić w cienkie paski.
Marchew umyć, oskrobać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać, dodać pieprz i sól i jeszcze raz wymieszać. Odstawić w chłodna miejsce na 2-4 godziny.
Warzywa układać w słoikach ciasno ubijając. Pozostały z warzyw sok w miarę możliwości wlać na wierzch warzyw (o ile będzie miejsce bo podczas ubijania warzywa też go puszczą). Słoiki odstawić na 2 tygodnie (pod spód najlepiej podłożyć jakąś tacę bo ze słoików może wyciekać w trakcie kiszenia nadmiar soku).
Po 2 tygodniach odstawić słoiki w chłodne miejsce lub zapasteryzować przez 15 minut (do dłuższego przechowywania).
Nie trzeba bardzo ściśle trzymać sie przepisu. Jeśli ktoś lubi to może dać któregoś składnika więcej. Sól dajemy mniej więcej w ilości 1 łyżki na 1 kg warzyw.
Sałatke mozna podawać prosto ze słoika lub przyprawić jak tradycyjna kapustę kiszona dodając siekaną cebulę, tarte jabłko i olej.