Sałatka z kapusty kwaszonej

24 marca 2010,
dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

4 kg kapusty
3 duże strąki papryki (kolor dowolny)
30 dag marchwi
50 dag ogórków
5 płaskich łyżek soli
1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, poszatkować.
Ogórki umyć, pokroić w plasterki.
Paprykę umyć, oczyścić pokroić w cienkie paski.
Marchew umyć, oskrobać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać, dodać pieprz i sól i jeszcze raz wymieszać. Odstawić w chłodna miejsce na 2-4 godziny.
Warzywa układać w słoikach ciasno ubijając. Pozostały z warzyw sok w miarę możliwości wlać na wierzch warzyw (o ile będzie miejsce bo podczas ubijania warzywa też go puszczą). Słoiki odstawić na 2 tygodnie (pod spód najlepiej podłożyć jakąś tacę bo ze słoików może wyciekać w trakcie kiszenia nadmiar soku).
Po 2 tygodniach odstawić słoiki w chłodne miejsce lub zapasteryzować przez 15 minut (do dłuższego przechowywania).

Nie trzeba bardzo ściśle trzymać sie przepisu. Jeśli ktoś lubi to może dać któregoś składnika więcej. Sól dajemy mniej więcej w ilości 1 łyżki na 1 kg warzyw.

Sałatke mozna podawać prosto ze słoika lub przyprawić jak tradycyjna kapustę kiszona dodając siekaną cebulę, tarte jabłko i olej.

file1269436870



FORUM - bieżące dyskusje

Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...
Książki
Też lubię. Słucham w drodze do pracy, albo na rowerze. Często też słucham...
Niesamodzielnosc finansowa kobiet
Jeszcze bardziej przeraża, że nie wystarczy pracować na pełnym etacie, żeby mieć emeryturę wystarczającą...